06 1964 6864 info@bramascoaching.nl
Hechtingsstijlen visual

Hechtingsstijlen en persoonlijke ontwikkeling

Bij persoonlijke ontwikkeling gaat het erom hoe goed je jezelf kent. Hoe gedraag jij je onder druk? Wat zijn jouw ‘rode knoppen’? Hoe gedraag jij je als er een drama is? (Lees hier mijn blog over de drama driehoek) Wat is jouw hechtingstijl?

De individuele hechtstijl is de plattegrond hoe je verbinding maakt met anderen.

Er zijn veel verschillende vormen van hechting, maar iedereen heeft dominante patronen hoe je verbinding maakt met anderen. Dit wordt op jonge leeftijd aangeleerd.Als er geen stabiele, koesterende, beschermende volwassenen is. Kan dit leiden tot onveilige hechting. Met het begrijpen van je eigen hechtingsstijl kan je alsnog een veilige hechtingsstijl verwerven.

Vier verschillende stijlen van hechting;

Veilige hechting

Voor een veilige hechting hoeft niet alles perfect te zijn. Een veilige hechting krijg je als moeder en kind een twee richting verkeer hebben. Natuurlijk kan moeder een keer uit de slof schieten of niet direct aandacht kunnen geven. Maar door koesteren, knuffelen en verontschuldigen wordt de verbinding snel gerepareerd. Dit leidt tot een veilige hechting. Natuurlijk zijn er voor veilig gehechte kindjes ook moeilijke momenten, maar ze kunnen snel terugveren en durven te vertrouwen op anderen. Ik ben oke en jij bent oke

Onveilige hechting

Kinderen die niet of nauwelijks geknuffeld en gekoesterd zijn, zijn van binnen angstig en onrustig. Er is een constante honger om erbij te horen en verlangen naar genegenheid en bevestiging.Anderen vertrouwen is lastig net als concentreren. In de puberteit kan dit zich uiten door depressies, uitstelgedrag, besluiteloosheid, verslavingen. Ik ben oke jij niet

Onveilige gehechtheid kan je globaal ook weer onderverdelen in vermijdende en angstige hechting.

Vermijdende hechting

Als de moeder verstikkend aanwezig was. In de babyfase is dat het probleem niet. Baby’s kunnen niet genoeg gekoesterd en geknuffeld worden. Maar na verloop van tijd als deze kinderen geen ruimte krijgen om te ontdekken en de moeder bevestiging van het kind nodig heeft. De moeder overweldigend aanwezig is wordt het ook wel ‘verstrengeling’ genoemd. De moeder heeft meer behoefte aan de gezelschap en bevestiging van het kind, dan andersom. De zorg die het kind aan de moeder moet geven zorgt voor een omgekeerde rolverdeling.

Als de moeder (emotioneel) niet aanwezig kan zijn. Het kind is te vaak alleen gelaten en de onrust werd niet herstelt als de verbinding verbroken was. Hierdoor is de vroege hechting beschadigd geraakt. Door de afwezigheid van koestering zorgt ervoor dat het kind het opgeeft om contact te maken met de moeder. Als er ook niemand ander komt om te troosten is de vermijdende hechting begonnen en leert het om de behoefte aan troost de kop in te drukken en het onverdraaglijke te dragen. Ik ben niet oke jij wel

Angstige hechting

Als de moeder onvoorspelbaar is kan angstige hechting ontstaan. Moeders die het lastig vinden om hun liefde te tonen, onverklaarbare stemmingswisselingen hebben, te streng of perfectionistisch zijn kunnen angstige kinderen creëren. Angstig gehechte kinderen vragen zich af of er wel van ze gehouden wordt.
Ze voelen zich beschaamt over emotionele behoeften. Omdat deze kinderen zich aangepast hebben aan tekorten hebben ze geleerd dat er maar een beperkte hoeveelheid liefde is. Deze mensen hebben moeite met alleen zijn. Ik niet oke jij ook niet

Mocht je hier meer over willen lezen kan ik het boek ‘Moederhonger’ van Kelly McDaniel aanraden.

Zij schrijft dat herstel van je hechtingsstijl heel goed:
Ongeacht welke hechtingsstijl je hebt, is het heel goed mogelijk om een verworven veilige hechting te vormen, zoals onderzoekers dat noemen. Met andere woorden, je kunt je hechtingsstijl veranderen. Terwijl je de onderdelen van moederzorg die je niet hebt gehad hersteld en terugwint, kun je een nieuw gevoel van veiligheid opbouwen. Deze herstelpogingen verbeteren de toestand van het zenuwstelsel en vullen de gaten op waar vroege verbinding had moeten zijn.

 

Carina braams Leaderstrainingen2

Carina Braams

Oprichter en eigenaar van Leaderstrainingen en BramasCoaching.

Regelmatig verschijnt hier een blog over (persoonlijk) leiderschap of teamontwikkeling. Voor inspiratie, tips en ervaringsverhalen kan je je ook inschrijven op mijn wekelijkse emails.

Recente blogs:

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.