Laat jij genoeg los? Ontdek het met coaching
Als jij één woord had waarmee je jezelf zou omschrijven, wat zou dit dan zijn? Als dat woord 'zorgzaam' is, kan dat betekenen dat je begaan bent met je medemensen, graag voor anderen klaarstaat en attent bent. Zorgzaamheid is een karaktereigenschap, maar je kunt het ook zien als een vaardigheid. De een is beter in het bieden van emotionele zorg, een ander zal sneller praktische zorg op zich nemen.
Kwaliteit of valkuil?
Veelal wordt zorgzaamheid gezien als een kwaliteit, een sterk punt waar je trots op mag zijn. En natuurlijk is dat ook zo. Maar ook kwaliteiten kunnen, wanneer er een overdaad van is, omslaan in valkuilen. Want aandacht hebben voor anderen is mooi, maar met teveel aandacht voelen mensen zich gecontroleerd. En meeleven met iemand is lief, maar je zoveel zorgen maken dat je je niet meer kunt ontspannen, levert op de lange duur problemen op.
Overmatige zorgzaamheid
De meeste zorgzame mensen zijn, door hun kwaliteiten, vaak prettige collega's. Maar dit is niet altijd het geval. Want die sympathieke zorgzaamheid kan overslaan in betutteling en bemoeienis. De overmatige zorgzaamheid kan onwenselijk worden, zeker wanneer je niet goed inschat welke afstand nu eigenlijk gepast is. Daarnaast kan het voorkomen dat je, ook al wil je dat niet, de verantwoordelijkheid van de ander ontneemt om zelf keuzes te maken en in de behoeften te voorzien.
Zelf de dupe
Overmatige zorgzaamheid kan dus lastig zijn voor de omgeving, in veel gevallen ben je er vooral zelf de dupe van. Want omdat je zo graag goed wilt zorgen voor je omgeving, je werkzaamheden en de mensen om je heen, wordt je overbezorgd. Dit kan in verschillende gradaties voorkomen, en heeft als resultaat dat je bang bent om de controle te verliezen en het dus erg moeilijk vindt om los te laten. Wanneer je niet loslaat, kun je te maken krijgen met stress- of spanningsklachten, claimgedrag en wederom irritatie bij anderen.
Last van patronen
Carina Braams is coach en eigenaar van Bramas coaching. Ze vertelt: 'Soms is er een moment waarop je last gaat krijgen van bepaalde patronen. Dat wat eerst voor je werkte, gaat nu niet meer. Het is heel goed mogelijk dat je daar niet alleen uitkomt, en wat ondersteuning kunt gebruiken. Niet kunnen loslaten, bijvoorbeeld, kan je erg dwarszitten. Het kost bijzonder veel energie terwijl het weinig oplevert om je zorgen te maken over zaken waar je vaak geen invloed op hebt. Samen kijken we naar hoe je kunt omgaan met je eigenschappen, ook wanneer je erin doorslaat.'
Met liefde voor jezelf
'In de coaching concentreren we ons op je kwaliteiten', legt Carina uit. 'Veelal denken mensen teveel vanuit hun valkuilen. Zonde, want het onderdrukken van je valkuilen is veel moeilijker dan het uitbouwen van je kwaliteiten. Wanneer je je op die goede eigenschappen en vaardigheden focust, gaan de minder ontwikkelde vaardigheden namelijk vanzelf vooruit. Kun jij bijvoorbeeld moeilijk loslaten door je zorgzame karakter? Misschien kun je leren die zorgzaamheid meer op jezelf te richten en leer je daardoor beter ontspannen. Graag help ik je om controle over je eigen leven en vaardigheden te nemen. Sturend, én met liefde voor jezelf.'
Durf te kijken
Carina Braams, coach en eigenaar van Bramas Coaching gaat dit traject graag met je aan. 'Graag kijk ik met jou in de spreekwoordelijke spiegel. Als je durft te kijken en reflecteren op jezelf en je eigen gedrag, is dat een bijzonder vruchtbare voedingsbodem voor ontwikkeling. Wees daarbij niet bang om geconfronteerd te worden met de minder fijne kanten van bepaald gedrag. Het helpt je alleen maar voorwaarts, en kan een middel zijn om een prettigere, productievere en gezondere werkhouding te krijgen. Je hebt het in je, maar moet alleen nog leren het op de juiste manier in te zetten!