Veranderingen gebeuren constant, om ons heen, in ons land, inwoners aantallen, diversiteit, bij een ieder van ons van binnen, bij de organisatie waar we werken. Alles is onderhevig aan veranderingen. En toch houden de meeste mensen niet van veranderingen. Tenminste dat denken we. Maar als je alleen al aan de verandering van de tablet of mobiele telefoon denkt zijn we toch heel goed in staat om veranderingen te omarmen.
Hoe komt het dan dat “veranderen” voor veel mensen een negatieve bijklank heeft?
Vaak denken we dat veranderen niet ten goede komt van ons individu. Of dat de verandering binnen de organisatie betekent: reorganiseren. Veranderingen binnen een relatie kunnen betekenen dat je beide een andere kant op gaat met alle gevolgen van dien.
Veranderen we omdat er een prikkel van buitenaf komt of komt de verandering van binnenuit?
Hoe gaan paarden met veranderingen om en wat kunnen wij daar van leren?
[sc:bold14]55 miljoen jaar versus 2 miljoen jaar.[sc:end]
Paarden lopen al zo’n slordige 55 miljoen jaar op deze aarde rond. De mensheid nog maar 2 miljoen jaar. Paarden hebben enorme veranderingen ondergaan en zien gebeuren. Zij hebben zich door hun leiders door vele weersomstandigheden, natuur geweld en andere veranderingen laten leiden. Natuurlijk zijn ze veranderd van uiterlijk door de jaren heen maar hun grootste verandering is wel, dat ze van een wild dier dat minstens 80 kilometer per dag moest af leggen, om eten te zoeken veranderd zijn in een dier dat opgesloten is in een stal en hun jager op de rug draagt.
Hoe doen zij dat? Hoe kunnen zij zo goed met veranderingen omgaan zodat ze al zo lang kunnen overleven?
- Er is een duidelijk gezamenlijk doel
- Er is verbinding onderling
- Er is aandacht voor ieder individu.
[sc:bold14]Gezamenlijk doel.[sc:end]
Als kudde (organisatie) hebben zij een duidelijk gezamenlijk doel. Daar nemen zij ook gezamenlijk verantwoording voor. Dat gezamenlijke doel is ook het belangrijkste doel. In de mensen organisatie ontbreekt het nog wel eens aan een duidelijk gezamenlijk doel. Dat is jammer want met een duidelijk doel voor ogen is er meer begrip, motivatie en betrokkenheid
[sc:bold14]Verbinding[sc:end]
Onderling in de paardenorganisatie is een enorme verbondenheid en vertrouwen. Deze verbondenheid creëren ze door vriendschappen te sluiten en bijvoorbeeld elkaars veulens op te voeden en soms zelfs te zogen. Echte verbinding kan alleen ontstaan als je authentiek bent. Dan ben je te vertrouwen en kan er een verbinding aangegaan worden.
Hier schort het ook nogal eens aan in de mensen wereld. Vertrouwen binnen de bedrijfsorganisatie maar ook binnen de gezinsorganisatie is soms ver te zoeken.
[sc:bold14]Individualiteit[sc:end]
Dit is ontzettend belangrijk en lijkt een tegenstelling met het gezamenlijke doel. Binnen de kudde is er veel ruimte voor individualiteit. Ieder paard heeft zijn eigen plek en is heel belangrijk op die plek. Geen ander paard kan die plek innemen omdat ze allemaal uniek zijn. Zo is dat ook in onze organisaties. Iedereen is uniek en gaat anders met veranderingen om. Daar moet ook ruimte voor zijn zodat iedereen zich individueel kan ontplooien.
Als we met deze drie factoren in het achterhoofd de veranderingen ingaan zullen deze makkelijker verlopen en zullen mensen meer betrokken blijven.
[sc:blue_quote text="If you change the way you look at things, the things you look at change.
Wayne Dyer
"]
Dit artikel is ook te lezen op [sc:112werkforum]
30 oktober om 15.00 tot 17.00u kan je een workshop bijwonen, "spiegelen met paarden" met het thema Veranderen. Deze workshop is in Abcoude. Voor meer informatie kan je mij mailen.