Zijn er parallellen tussen een kudde paarden en leiderschap in het bedrijfsleven?

Zijn er parallellen tussen een kudde paarden en leiderschap in het bedrijfsleven?

Vorige week was er een manager voor de leiderschapsanalyse bij mij en de paarden. Na een uitgebreide intake en een test, hebben we een dag afgesproken om de analyse te doen. Bij de intake had ze al verteld dat ze vooral erg moe was. Ze had het gevoel dat ze haar team op moest jagen of er aan trekken. Zij liep heel hard en deed haar best maar er gebeurde niet zoveel.

S’morgens zijn we gelijk begonnen bij de paarden. We liepen de paddock in en onmiddellijk kwam mijn grote merrie naar ons toe.

Samen met het paard in de ring had ze de opdracht om contact te maken en kijken of er beweging kwam. Het paard liep zo ver mogelijk bij haar vandaan en keek demonstratief de andere kant op. De deelneemster verzuchtte dat het paard alles uitdrukt waar ze iedere dag tegen aanloopt. Zonder dat ze contact gemaakt had begon ze het paard op te drijven. Van achter uit joeg ze het paard naar voren. Zelf moest ze haar benen uit haar lijf lopen om die beweging te verkrijgen. Ik vroeg haar wat ze precies wilde (het huilen nader dan het lachen) zei ze, dat ik toch beweging wilde…

Ik vroeg haar even buiten de ring te komen zodat ik iets kon vertellen over een kudde in het wild. Ik vertelde haar dat als een leidmerrie alles zelf zou moeten doen zonder dat ze vertrouwen heeft in haar kuddegenoten, zonder dat ze een connectie heeft met haar kudde en zonder wederzijds respect, de kudde snel uit elkaar zal vallen. Er kan bijvoorbeeld een andere kudde voorbij komen waarbij het rustig is en er zullen zich een aantal merries daarbij aansluiten. De leidmerrie moet het vuur uit haar hoeven lopen om alles te kunnen regelen, bijelkaar te houden en tussendoor ook nog het sappigste gras zien te vinden….

Dit is wat er gebeurt in een organisatie als de teamleider niet genoeg vertrouwen heeft om te kunnen delegeren, en er geen wederzijds respect is. De leider wordt doodmoe van het ge-ren, de teamleden voelen zich opgejaagd, ondergewaardeerd en gestressed, resultaten blijven uit.

Na mijn verhaal vroeg ik de deelneemster nog eens de ring in te gaan en vanuit rust eerst eens contact te maken. Mocht er ook nog wat beweging in zitten is dat fijn maar geen noodzaak. Kijk eerst maar wat er nodig is voor beweging.

Ze liep naar het paard toe en maakte contact, het duurde wel even maar toen was er ook echt contact. Samen liepen ze een rondje de deelneemster halverwege het hoofd en de schouder. We gaan samen naar ons doel.

Dit was alleen nog maar in de ochtend. In de middag hebben we gekeken wat er nog nodig is om wederzijds respect en connectie te maken met haar team. Het tweede gedeelte van de middag hebben we besteed aan haar plek binnen de organisatie en hoe ze daar nog meer invloed kan uitoefenen.

PS, Wil je meer weten over de parallellen tussen een kudde paarden en jouw leiderschap op de werkvloer? Kijk dan op www.bramascoaching.nl/leiderschapsanalyse

Wat voor leider ben jij?

Wat voor leider ben jij?

Wat voor leider ben jij? Het paard geeft het antwoord.

Zoveel leiders als er zijn, zoveel soorten stijlen zijn er ook. Het ene is niet beter dan het andere, maar het is wel nuttig te realiseren wat voor leider jij bent. Op die manier kun je je talenten zo inzetten dat je er optimaal gebruik van kunt maken. Maar hoe kom je erachter wat voor leider jij bent?

Moeite met leiderschap

Misschien heb je er soms best moeite mee, het leiderschap. Er zijn natuurlijk best lastige kanten aan het vak. Moeilijke gesprekken voeren en eerlijke, soms kritische feedback geven. Maar ook het indelen van je tijd is ingewikkeld: hoe voorkom je dat je teveel tijd kwijt bent aan het managen van problematisch gedrag? Wanneer je niet lekker in je vel zit als leidinggevende, kan het bovendien zijn dat je aanvoelt dat het vertrouwen en empathie langzamerhand afneemt.

Inwendige kritiek

Maar ook kan inwendige kritiek belemmerend zijn voor het goed uitvoeren van je taken. Zo kan het zijn dat je het gevoel hebt taken niet los te kunnen laten, neem je teveel verantwoordelijkheid op je. Of je wordt afgeremd door perfectionisme waardoor je niet goed door kunt groeien in je rol als leidinggevende.

Leiderschapsstijlen

Als jij leiding geeft, weet je waarschijnlijk wel het een en ander over de verschillende leiderschapsstijlen. Soms worden er wel tot achttien verschillende categorieën aangeduid. Bekende vormen zijn verbindend, dienend, mensgericht of resultaatgericht leiderschap. Misschien denk je dat een bepaald type leiderschap nodig is voor het werk dat jij uitvoert. Maar wat jou uiteindelijk een ontspannen en krachtige leidinggevende maakt, is door leiding te geven vanuit jouw talenten en jouw sterke punten.

Paardencoaching

Maar ontdekken wat voor type leider je bent, is minder gemakkelijk dan het lijkt. Het vraagt veel van je reflectieve vermogen. Paardencoaching kan je helpen bij deze reflectie. Carina Braams is paardencoach en eigenaar van Bramas Coaching. Ze vertelt: ‘Ik werk graag met paarden bij het coachen. Je kunt namelijk ontzettend veel inzichtelijk maken op een heel prettige, maar oordeelloze
manier. Het paard kan je per slot van rekening niet verbaal iets duidelijk maken.’

Het paard als leermeester

Tijdens een exclusieve coachingsdag ga je aan de slag met de paarden. Carina: ‘Ook als je eigenlijk niet zoveel met paarden hebt, is dit alsnog een goed idee. De paarden zijn namelijk zeer intuïtieve leermeesters, waarbij leiderschap hun overleving is. Ze leven immers in kuddes, een goede leider is essentieel voor het voortbestaan van de kudde.’ Het paard houdt je zodoende een loepzuivere, eerlijke spiegel voor. Omdat je ervaart wat voor effect jouw leiding heeft, kun je snel de juiste leidinggevende vaardigheden aanleren.

Een eerlijke spiegel

De vaardigheden die je ontwikkelt helpen je in je dagelijkse werkzaamheden. Je krijgt met minder moeite je teamleden mee en kan gemakkelijker draagkracht creëren voor gezamenlijke doelen. Maar mogelijk de belangrijkste vaardigheid: paardencoaching helpt je je eigen kracht te herkennen, en leert je deze inzetten wanneer dat nodig is. En zo is het paard een eerlijke, maar vriendelijke spiegel die je helpt je leiderschap naar een hoger plan te tillen.

Even voorstellen

Sinds tien jaar coacht Carina Braams mensen met behulp van haar paarden Angi en Dida, en heeft ze al heel wat mooie, indrukwekkende en ontroerende ervaringen mogen meemaken. ‘Het coachen kan zowel met als zonder paard, en is voor zowel individuen als teams. Hierbij daag ik mijn cliënten uit en confronteer ik hen totdat hun uitdagingen helder worden en hun doelen bereikt zijn.’

Elk team kan een top team worden

Elk team kan een top team worden

Wanneer je binnen een bepaalde discipline een groep getalenteerde mensen bij elkaar zet, wil dat niet zeggen dat je ook automatisch een topteam hebt. Een goed team is veel meer dan een aantal mensen. Ze kunnen elkaar in theorie nóg zo goed aanvullen, maar in de praktijk kan het heel anders uitpakken. Niet alleen talent speelt een rol, maar ook zaken als communicatie, samenwerking en vertrouwen zijn onmisbaar om een topteam te vormen.

Teamwork
Om een goede prestatie te behalen, en daarbij maakt het niet uit of het een team binnen een bedrijf, de sport of in de privésfeer is, gaat het om teamwork. Je boekt pas succes wanneer alle neuzen dezelfde kant op staan en de onderlinge verhoudingen goed zijn. Dat klinkt eenvoudig, maar hoe bereik je nu zoiets?

Kudde paarden
Een mooi voorbeeld van een goed op elkaar ingespeeld team is een kudde paarden. In het wild leven deze edele dieren samen, omdat dat veiliger is. Er is altijd wel een dier dat een naderend roofdier op tijd opmerkt wanneer anderen eten, drinken of slapen. Binnen de kudde is er ook een duidelijke rangorde en rolverdeling. Communicatie gebeurt onder meer door lichaamstaal en wordt door iedereen (h)erkend. Ieder kent zijn plaats. Dat schept duidelijkheid en rust.

Spiegelen
Dat natuurlijke vermogen om de ander te ‘lezen’, als het ware een spiegel voor te houden, is dan ook precies de reden waarom ik mijn paarden inzet bij teamcoaching. Wij mensen zijn er een kei in om een masker op te zetten, ons anders voor te doen, maar een paard prikt daar zo doorheen. Hij spiegelt wie je werkelijk bent. Hij doet dat op een heel eerlijke manier, zonder oordeel. Door ieder teamlid een korte, individuele ontmoeting met het paard te laten hebben, leren collega’s elkaar beter kennen.

Respect

Het is elke keer weer zó bijzonder om dat te mogen ervaren! Teamleden leren elkaar op een heel nieuwe manier kennen. Ze ontdekken kwaliteiten en talenten bij de ander waarvan ze zich vaak niet eens bewust waren. Dat zorgt dikwijls voor meer respect naar elkaar toe, maar de collega’s leren ook een boel over zichzelf. Dingen vallen op hun plek.

Vertalen naar werksituatie
Vanwege mijn achtergrond in de zakenwereld, kan ik dat wat ik bij het paard én het team zie gebeuren, vertalen naar de werksituatie. Ik reik handvatten aan hoe de teamleden bij hun gezamenlijke doel kunnen komen. En daarbij kunnen we veel van de paarden leren. Er zijn zoveel parallellen tussen een kudde paarden en een team in het bedrijfsleven.

Aanrader
Ik kan iedereen een dergelijke workshop aanraden. Het is ook geschikt voor mensen die niets met paarden hebben of voor teams die al op een goede manier samenwerken. Het kan hen helpen om hun resultaten naar een nóg hoger level te tillen.

Natuurlijk management

Natuurlijk management

We zitten op dit moment in een tijd vol verandering. Alles gaat snel met heel veel input van alle kanten. Hierdoor moeten we mee veranderen. Ik heb soms het idee als je even de andere kant op kijkt, je al weer achter loopt.
De meeste mensen houden niet van verandering. Toch wil je de medewerkers meekrijgen. Hoe doe je dat dan? Je kan er voor kiezen om er hard aan te gaan trekken, boos worden, dreigen met ontslag of proberen mensen te dwingen.
De meeste managers vinden dat geen fijne methode.

Als we naar de paardenkudde kijken kunnen we misschien iets leren dat we kunnen gebruiken.

kuddeveulen

Paarden houden ook helemaal niet van veranderingen, toch overleven zij al zo’n zestig miljoen jaar de meest extreme veranderingen!

Natuurlijk leiderschap

Paarden hebben een methode gevonden om op een effectieve manier met veranderingen om te gaan. In de natuur leven ze in een constant veranderende omgeving onder invloed van de seizoenen. Hierdoor hebben ze onder evolutionaire invloeden geleerd om met constante veranderingen om te gaan.

Paarden zijn zelfs zo goed geworden in omgaan met (extreme) veranderingen, dat ze zich prima kunnen aanpassen aan het leven in gevangenschap. In een omgeving waarin alles anders is dan in de natuur, lukt het paarden toch prima om zich aan te passen.

De leider van de paardenkudde gebruikt een methode om de andere paarden te motiveren die veel managers in organisaties ook nastreven. De baas zijn zonder dat je de baas hoeft te spelen, je gebruikt geen dwangmethoden.

In plaats daarvan wordt er gebruik gemaakt van een methode die ervoor zorgt dat de rest van de paardenkudde vrijwillig volgt. Deze methode is gebaseerd op psychologische principes, in plaats van op dwang.

Uit deze methode heb ik voor jou 3 succesfactoren geselecteerd die je direct kan toepassen op je eigen team.

1. Er is een gezamenlijk doel
2. Er is verbinding onderling
3. Er is aandacht voor ieder individu

 Gezamenlijk doel

Bij paarden is dit de belangrijkste motivatie. Als kudde hebben ze een duidelijk gemeenschappelijk doel. Ze nemen ook gezamenlijk de verantwoordelijkheid voor dat doel. Dat ontbreekt nog wel eens in de mensen wereld.
Als je een gezamenlijke doel hebt zullen mensen veel beter de veranderingen begrijpen en de noodzaak er van inzien.

Verbinding

Er is onderling een enorme verbondenheid en vertrouwen in de kudde.
Aan de verbondenheid en vertrouwen kan vaak nogal wat verbeterd worden binnen een gemiddeld bedrijf. Paarden doen dat door vriendschappen te sluiten en elkaar te helpen met het opvoeden van de veulens.
Binnen een afdeling kan er ook gezorgd worden voor meer betrokkenheid, elkaar steunen en het gezamenlijk organiseren van activiteiten.

Individualiteit

Het lijkt een tegenstelling dat je met een enorme verbondenheid ook nog aandacht moet hebben voor de individu. Binnen de kudde is daar ruimte voor. Ieder paard heeft zijn eigen plek en mag schitteren op die plek. Geen ander paard kan die plek innemen omdat ieder paard uniek is. Net als in de mensen wereld. Iedereen gaat anders met veranderingen om. Daar moet ook ruimte voor zijn en vanuit de directie moet er begrip voor zijn. Zodat ook iedereen individueel zich kan ontplooien.

Hoe leid jij je team?  In één dag kunnen we jouw leiderschapsstyle analyseren en verbeteren (indien nodig)

Neem contact op voor een vrijblijvende intake.

“If you change the way you look at things, the things you look at change.”
Wayne Dyer

 

Stress? Moe? Laat je coachen door een paard?

Stress? Moe? Laat je coachen door een paard?

Het leven is de afgelopen decennia enorm veranderd. Op diverse vlakken is er belangrijke vooruitgang geboekt. De medische wetenschap is daar een prachtig voorbeeld van. Het dagelijks leven lijkt er echter niet eenvoudiger op geworden. Waar voor onze voorouders alles duidelijk en overzichtelijk was, is tegenwoordig the sky the limit. We leven in een 24 uursmaatschappij waarin alles snel moet. Het leven is soms net een sneltrein waaruit je niet kunt ontsnappen. Je moet altijd ‘aan’ staan. En dat levert de nodige stress op.

Elke dag zit vol prikkels

Je bent partner, moeder, dochter, zus, vriendin en werknemer. Je holt de hele dag door om al die rollen naar behoren te vervullen. ‘s Avonds is er geen tijd om even bij te komen van die dagelijkse ratrace, want je moet een workshop volgen, naar een vergadering of leren voor de studie die je voor je werk moet volgen. Ondertussen moet je ook nog reageren op appjes of berichtjes op social media. Geen wonder dat je ‘s avonds doodmoe je bed in rolt. Je vraagt je steeds vaker af waarom je ‘s morgens helemaal niet uitgerust bent wanneer je wakker wordt. Sterker nog, het lijkt wel of je steeds vermoeider raakt! Je voelt je gestrest en uitgeblust.

Je staat de hele dag ‘aan’

Dat is niet verwonderlijk. Je staat als het ware de hele dag ‘aan’. Een beetje stress kan geen kwaad, maar je moet je lichaam daarna wel de kans geven om weer te herstellen. En dáár krijg je de kans niet voor. Die continue stress heeft je lichaam uitgeput en dan is de stap naar een burn-out erg klein. Het is daarom erg belangrijk om te leren (h)erkennen waar je stress van krijgt. Leef je het leven dat je zelf bewust kiest, of doe je alleen maar de dingen die anderen van je verwachten?

Paardencoaching

Het klinkt misschien vreemd, maar een paard geeft je heel duidelijk inzicht in dergelijke patronen.
Als paardencoach ben ik de voice-over van het paard, ik vertaal dat wat het paard spiegelt. Het dier houdt jou als het ware een spiegel voor. Paarden zijn van nature kuddedieren. In één oogopslag word jij door het dier gescreend. Het ziet of je gestrest bent, lekker in je vel zit of in jezelf gekeerd bent. En ook al denk je dat je je gevoelens voor de buitenwereld nog zo goed kunt verbloemen, een paard prikt daar zo doorheen. Hij laat zien wie jij bent op dat moment. Zonder oordeel.

Stresshormoon daalt

En dat is zó bijzonder! Je leert dingen over jezelf waar je jezelf waarschijnlijk niet eens bewust van was. Je leert anders naar jezelf te kijken én krijgt inzicht in hoe anderen naar jou kijken. Je krijgt grip op vastgeroeste patronen en leert hoe je ze kunt doorbreken. Dat geeft zoveel rust! Trouwens, niet alleen die nieuw verworven inzichten geven rust, maar ook het contact met het paard zelf. Het is zelfs namelijk wetenschappelijk aangetoond hoe dat komt: door het contact met en aaien van een dier daalt het stresshormoon in je lichaam.

Uitdaging

Na een traject (met een paard) zul je beter naar jezelf kunnen luisteren en voor jezelf zorgen. Je zult beter keuzes kunnen maken en je hart durven volgen. Je leert ‘nee’ te zeggen en je grenzen te bewaken. Luisteren naar je gevoel en weer stevig in je schoenen staan. Durf jij die uitdaging aan om dát wat je écht wilt, te bereiken?

 

Ik kan het niet fout doen he?

Ik kan het niet fout doen he?

Via via komen er mensen bij mij en de paarden die een nare gebeurtenis meegemaakt hebben en die gebeurtenis maar niet verwerkt krijgen.
Een trauma is niets meer dan een nare gebeurtenis, wat voor de één zeer heftig is hoeft dat voor de ander niet te zijn.(Ybe Casteleyn spreekt van Krassen op je ziel, ook erg mooi)
De mensen die bij mij komen hebben één ding gemeen, dat is dat de nare gebeurtenis ze in de weg staat om te LEVEN.
Zo kwam er een vrouw bij ons (de paarden en mij) die al jaren bij verschillende hulpdiensten “gelopen” heeft. Tot nu toe heeft het natuurlijk resultaat gehad, helaas niet genoeg resultaat om te kunnen stoppen met medicatie. Zoals ik al zei kwam ze via via bij ons. Na de intake (waar ik hoorde waar deze vrouw allemaal aan zou moeten lijden) ging het na de derde sessie al veel beter met haar. We hadden eerst haar levensbehoeften in kaart gebracht wat haar veel inzicht gaf in haar overlevingsmechanisme. We hebben wat verschillende methodieken gedaan in combinatie met EMDR en steeds samen met Angi. Dat laatste was voor haar bijzonder spannend. Ze was er totaal niet op voorbereid dat ze op een paard ging zitten. Ze moest uit haar comfort-zone en dat riep enorme weerstand op waardoor we onmiddellijk bij de pijnpunten konden komen. Samen met Angi die mij ook allemaal dingen vertelde over haar (moeilijk in beweging komen, boos, tweestrijd etc) gingen we razendsnel naar haar trauma’s. Ondanks dat ze niet verwacht had dat ze op een paard zou gaan zitten. Was het troostende effect van Angi, zijn enorme vacht en manen groot. Het kroelen door zijn manen, het huid op huid contact en het gedragen worden. Bracht haar snel terug naar haar kinderjaren en kon ze benoemen dat ze zich vroeger nooit echt veilig heeft gevoeld. Zo kwamen er nog een paar onvervulde levensbehoeften aanbod. En nu na een maand of 7/8 zijn we wel klaar! Het gaat goed met haar. Ze heeft geen medicatie meer, een goed contact met haar ouders, haar huis weer op de rit en een aantal sollicitaties lopen. Fantastisch om te zien dat zij de eerste keer aan mij vroeg: Ik kan het toch niet fout doen he? En nu ging er een vrouw weg die met liefde naar zichzelf kan kijken.????
https://www.bramascoaching.nl/emdr-traumaverwerking-cref/
#cref #persoonlijkleiderschap#traumaverwerkingmbvpaarden