Traumaverwerking
Voor veel mensen is het woord ‘trauma’ zwaar en beladen. We denken dan aan zware mishandeling, misbruik of erger. Een trauma is een nare gebeurtenis waar je (vaak ook lichamelijk) last van hebt. Wat die nare gebeurtenis is, is voor iedereen anders. Voor de één is dat een overleden huisdier en voor de ander een nare gebeurtenis op straat. Maar het kan ook gaan om pesten, mishandeling, misbruik of het overlijden van een geliefde. Deze intense emoties roepen een fysieke reactie op die telkens terugkeert. Toch blijft niet iedereen last houden van een nare gebeurtenis. Waarom dat bij de ene wel zo is en bij de ander niet, heeft meestal te maken met wat er al eerder in je leven is gebeurd.
Gelukkig kan je er wel iets aan doen! Met behulp van verschillende methoden zoals; NLP, EMDR, de hulp van paarden, de Cref-methode, opstellingen werk, middelen uit de positieve psychologie enz. kunnen ervoor zorgen dat je de nare gebeurtenis nog wel herinnert, maar dat het vervelende gevoel in je lichaam of de heftige emotie die erbij hoort, verandert.
Wat is EMDR?
EMDR is een methodiek om traumatische belevingen te verwerken. EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Vrij vertaald: door oogbewegingen minder gevoelig maken en verwerken. EMDR werd 25 jaar geleden voor het eerst beschreven door de Amerikaanse psychologe Francine Shapiro. De jaren daarna werd de procedure verder uitgewerkt en ontwikkeld tot een zeer effectieve methode.
EMDR werkt! En veelal erg snel waardoor het ervaren en gezien wordt als een zeer intensieve therapie.
Tijdens een sessie zal zoveel mogelijk informatie worden verzameld over de desbetreffende nare gebeurtenis om zodoende een zo exact mogelijk beeld te verkrijgen. Vervolgens zal het verwerkingsproces worden opgestart. Opnieuw wordt gevraagd om de gebeurtenis naar voren te halen in je gedachten, maar dit keer gebeurt dat in combinatie met een afleidende stimulus. Bij ons gebeurt dit door geluiden in een koptelefoon van links naar rechts. Er worden verschillende sets aan stimuli gebruikt en na elke set is er tijd voor een moment van rust. Door de EMDR worden al deze gedachten en gevoelens in gang gezet, waardoor er wat kan veranderen in je geest en lichaam. Hierbij een duidelijk animatiefilmpje over EMDR.
Waarom met een paard?
Graag gebruik ik het paard bij de EMDR-sessie. De cliënt ligt op het paard met een koptelefoon. Ik gebruik het paard vanwege de dragende functie en het huid-op-huid contact. Dit heeft een troostend effect en zorgt ervoor dat je sneller en gemakkelijker bij je gevoel kan komen. Immers welbeschouwd: wanneer ben jij voor het laatst gedragen? EMDR kan ook zonder paard of naast het paard.
Informatie over de tarieven. Bij vragen, stel ze gerust.