Persoonlijk leiderschap

Wat is dat eigenlijk persoonlijk leiderschap? In het kort komt het erop neer dat je het stuur van je leven zelf in de hand neemt. Of wat ik zelf een mooie uitdrukking vind: chauffeur wordt in plaats van passagier.

Vaak reageren we op situaties van buitenaf waar we geen invloed op hebben. Waar we wel invloed op hebben is hoe we daarop reageren. Zomaar een reactie op een gebeurtenis is een reactief. Dat kan ook anders, je hoeft je niet te laten beïnvloeden door wat er in je omgeving gebeurt, je kunt ook je eigen koers varen; proactief.

Geef jezelf leiding

Kijk eens aandachtig naar je eigen leven en observeer of je je eigen leven leidt of dat je vaak geleefd wordt. Hierin kun je je eigen lijn gaan volgen en proactief zijn.
Soms kijk je terug op een situatie en heb je achteraf pas door dat je anders op een situatie had willen reageren. Iemand met veel persoonlijk leiderschap is in staat om te reageren op een manier die het beste bij hem/haar past.
Gelukkig kun je persoonlijk leiderschap leren…

Paarden en persoonlijk leiderschap

Wat kunnen wij leren van de paarden wat betreft persoonlijk leiderschap?
Natuurlijk reageren paarden zoals het beste bij hen past. Ook in de paardenwereld scheelt dat per paard. Het ene paard zal ervoor kiezen om vervelende situaties uit de weg te gaan en andere zoekt deze juist op. Ze kunnen niet anders dan reageren zoals ze zijn. Zo zal de leider van de kudde als eerste mogen eten, natuurlijk omdat zij (ja, vaak een vrouwtje) sterk is maar ook omdat zij goed voor zichzelf moet zorgen om goed voor de rest van de kudde te kunnen zorgen. Daar kunnen wij vaak nog iets van leren! Maar ook van het leven in het nu. Er was geen gister en er is geen morgen. Nu, is wat er toe doet. Wij denderen vaak maar door.

Persoonlijk leiderschap voor beginners

Om persoonlijk leiderschap te leren heb je aantal basisvaardigheden nodig:

  • Je zelf observeren. Wat vind ik nu eigenlijk?  Hoe denk ik over bepaalde onderwerpen? De kunst om de aandacht op jezelf te kunnen richten in plaats van op een ander is essentieel in persoonlijk leiderschap.
  • Sta vaker stil bij het ‘hier en nu’. In mijn vorige blog Rust in je hoofd kun je lezen hoe je dat voor elkaar krijgt
  • Zorg goed voor jezelf. Dat klinkt als een open deur en toch doen we dat over het algemeen niet! In het vliegtuig hoor je de stewardessen ook zeggen dat je eerst je eigen zuurstofmasker op moet zetten voordat je een ander helpt. Dat is precies waar persoonlijk leiderschap over gaat. Als je niet genoeg zuurstof krijgt kun je een ander niet helpen…
  • Hoe reflecteer jij je eigen handelen? Leg je de schuld graag bij anderen of durf je ook naar je eigen aandeel te kijken en hierop te reflecteren. Er is altijd wel iets dat je de schuld kunt geven (het weer, de politiek, de vluchtelingen enzovoorts) Persoonlijk leiderschap gaat over het heft in eigen hand nemen, dat kan alleen met een flinke dosis zelfreflectie en zelfspot…

Tot slot

Mocht je meer over persoonlijk leiderschap willen leren van paarden, kom dan naar de workshop persoonlijk leiderschap in Heiloo. Dan kun je een begin maken met ‘de teugels weer in eigen hand te nemen”’.