[sc:bold14]Consequent zijn in non-verbaal en verbale communicatie.[sc:end]
De lichaamstaal is de enige taal van dieren. Nou niet helemaal natuurlijk, dieren, tokken, blaffen, loeien, mekkeren en hinniken. Maar het grootste gedeelte van de dieren taal is non-verbaal.
Nu hoor je vaak mensen zeggen dat 93% van de mensentaal ook non-verbaal is. Communicatie zou voor 55% worden bepaald door lichaamstaal, voor 38% door stem en slechts 7% door worden. Dit is een misvatting!!
[plain_image alt=”amazinggapend” w=”400″ h=”380″ align=”left” image=”/images/blog/amazinggapend.jpg”]
Waarschijnlijk is geen enkel onderzoek zo vaak verkeerd uitgelegd dan dat van Albert Mehrabian. Deze statistieken zijn alleen van toepassing als je over je eigen emoties spreekt. Dus als je boos bent werkt een boze toon en houding beter dan het woordje “boos”. In alle andere gevallen gelden deze percentages niet.
Grappig hoe vaak deze cijfers klakkeloos overgenomen worden. Met die 93% zou het toch geen zin hebben een buitenlandse taal te leren? Je kan je dan immers prima redden bij de stammen in donker Afrika.
[sc:bold14]Wat zijn dan de cijfers?[sc:end]
Helaas…. dat is niet zomaar uit te drukken in percentages. Dit verschilt namelijk te veel per boodschap, mens, gelegenheid en publiek.
De bovenstaande cijfers worden wel benaderd als woorden en lichaam niet congruent zijn!
Mensen zijn in staat om zich anders voor te doen dan ze zich voelen. Vaak voelen we dit aan, maar zeggen we dat niet. Dat is jammer.
[sc:bold14]Hoe werkt dat bij dieren?[sc:end]
Dieren kunnen zich niet anders voordoen. Om deze reden zijn dieren prachtige en eerlijke spiegels. Ze zullen precies laten zien hoe ze zich bij jou voelen en spiegelen jouw lichaamssignalen. Paarden zijn daar meester in omdat zij hun overleving als kudde dier te danken hebben aan het correct inschatten van de emotionele toestand van een ander dier (soortgenoot of roofdier -lees: mens-)
Een paard zal zich prettig voelen bij jou als je open en eerlijk bent over je gevoelens. Heb je een grote mond maar ben je eigenlijk bang en onzeker? Reken maar dat het paard niet met jou ergens naar toe gaat, ben je boos maar verberg je dat achter een vrolijk masker, krijg jij geen beweging in het paard.
Maar voor mensen die met mensen werken is dat niet heel anders. Immers voel je het eigenlijk gelijk als iemand tegenover je zich anders voordoet dan hij is.
Wees daarom open en eerlijk over je gevoelens, in ieder geval naar jezelf toe, daarmee kan je een klik beïnvloeden met de mensen om je heen.
[sc:blue_quote text=”Antwoorden vind je in de spiegel.
“]
Dit artikel is ook te lezen op [sc:112werkforum]