Het leven is de afgelopen decennia enorm veranderd. Op diverse vlakken is er belangrijke vooruitgang geboekt. De medische wetenschap is daar een prachtig voorbeeld van. Het dagelijks leven lijkt er echter niet eenvoudiger op geworden. Waar voor onze voorouders alles duidelijk en overzichtelijk was, is tegenwoordig the sky the limit. We leven in een 24 uursmaatschappij waarin alles snel moet. Het leven is soms net een sneltrein waaruit je niet kunt ontsnappen. Je moet altijd ‘aan’ staan. En dat levert de nodige stress op.

Elke dag zit vol prikkels

Je bent partner, moeder, dochter, zus, vriendin en werknemer. Je holt de hele dag door om al die rollen naar behoren te vervullen. ‘s Avonds is er geen tijd om even bij te komen van die dagelijkse ratrace, want je moet een workshop volgen, naar een vergadering of leren voor de studie die je voor je werk moet volgen. Ondertussen moet je ook nog reageren op appjes of berichtjes op social media. Geen wonder dat je ‘s avonds doodmoe je bed in rolt. Je vraagt je steeds vaker af waarom je ‘s morgens helemaal niet uitgerust bent wanneer je wakker wordt. Sterker nog, het lijkt wel of je steeds vermoeider raakt! Je voelt je gestrest en uitgeblust.

Je staat de hele dag ‘aan’

Dat is niet verwonderlijk. Je staat als het ware de hele dag ‘aan’. Een beetje stress kan geen kwaad, maar je moet je lichaam daarna wel de kans geven om weer te herstellen. En dáár krijg je de kans niet voor. Die continue stress heeft je lichaam uitgeput en dan is de stap naar een burn-out erg klein. Het is daarom erg belangrijk om te leren (h)erkennen waar je stress van krijgt. Leef je het leven dat je zelf bewust kiest, of doe je alleen maar de dingen die anderen van je verwachten?

Paardencoaching

Het klinkt misschien vreemd, maar een paard geeft je heel duidelijk inzicht in dergelijke patronen.
Als paardencoach ben ik de voice-over van het paard, ik vertaal dat wat het paard spiegelt. Het dier houdt jou als het ware een spiegel voor. Paarden zijn van nature kuddedieren. In één oogopslag word jij door het dier gescreend. Het ziet of je gestrest bent, lekker in je vel zit of in jezelf gekeerd bent. En ook al denk je dat je je gevoelens voor de buitenwereld nog zo goed kunt verbloemen, een paard prikt daar zo doorheen. Hij laat zien wie jij bent op dat moment. Zonder oordeel.

Stresshormoon daalt

En dat is zó bijzonder! Je leert dingen over jezelf waar je jezelf waarschijnlijk niet eens bewust van was. Je leert anders naar jezelf te kijken én krijgt inzicht in hoe anderen naar jou kijken. Je krijgt grip op vastgeroeste patronen en leert hoe je ze kunt doorbreken. Dat geeft zoveel rust! Trouwens, niet alleen die nieuw verworven inzichten geven rust, maar ook het contact met het paard zelf. Het is zelfs namelijk wetenschappelijk aangetoond hoe dat komt: door het contact met en aaien van een dier daalt het stresshormoon in je lichaam.

Uitdaging

Na een traject (met een paard) zul je beter naar jezelf kunnen luisteren en voor jezelf zorgen. Je zult beter keuzes kunnen maken en je hart durven volgen. Je leert ‘nee’ te zeggen en je grenzen te bewaken. Luisteren naar je gevoel en weer stevig in je schoenen staan. Durf jij die uitdaging aan om dát wat je écht wilt, te bereiken?