Wat voor leider ben jij? Het paard geeft het antwoord.

Zoveel leiders als er zijn, zoveel soorten stijlen zijn er ook. Het ene is niet beter dan het andere, maar het is wel nuttig te realiseren wat voor leider jij bent. Op die manier kun je je talenten zo inzetten dat je er optimaal gebruik van kunt maken. Maar hoe kom je erachter wat voor leider jij bent?

Moeite met leiderschap

Misschien heb je er soms best moeite mee, het leiderschap. Er zijn natuurlijk best lastige kanten aan het vak. Moeilijke gesprekken voeren en eerlijke, soms kritische feedback geven. Maar ook het indelen van je tijd is ingewikkeld: hoe voorkom je dat je teveel tijd kwijt bent aan het managen van problematisch gedrag? Wanneer je niet lekker in je vel zit als leidinggevende, kan het bovendien zijn dat je aanvoelt dat het vertrouwen en empathie langzamerhand afneemt.

Inwendige kritiek

Maar ook kan inwendige kritiek belemmerend zijn voor het goed uitvoeren van je taken. Zo kan het zijn dat je het gevoel hebt taken niet los te kunnen laten, neem je teveel verantwoordelijkheid op je. Of je wordt afgeremd door perfectionisme waardoor je niet goed door kunt groeien in je rol als leidinggevende.

Leiderschapsstijlen

Als jij leiding geeft, weet je waarschijnlijk wel het een en ander over de verschillende leiderschapsstijlen. Soms worden er wel tot achttien verschillende categorieën aangeduid. Bekende vormen zijn verbindend, dienend, mensgericht of resultaatgericht leiderschap. Misschien denk je dat een bepaald type leiderschap nodig is voor het werk dat jij uitvoert. Maar wat jou uiteindelijk een ontspannen en krachtige leidinggevende maakt, is door leiding te geven vanuit jouw talenten en jouw sterke punten.

Paardencoaching

Maar ontdekken wat voor type leider je bent, is minder gemakkelijk dan het lijkt. Het vraagt veel van je reflectieve vermogen. Paardencoaching kan je helpen bij deze reflectie. Carina Braams is paardencoach en eigenaar van Bramas Coaching. Ze vertelt: ‘Ik werk graag met paarden bij het coachen. Je kunt namelijk ontzettend veel inzichtelijk maken op een heel prettige, maar oordeelloze
manier. Het paard kan je per slot van rekening niet verbaal iets duidelijk maken.’

Het paard als leermeester

Tijdens een exclusieve coachingsdag ga je aan de slag met de paarden. Carina: ‘Ook als je eigenlijk niet zoveel met paarden hebt, is dit alsnog een goed idee. De paarden zijn namelijk zeer intuïtieve leermeesters, waarbij leiderschap hun overleving is. Ze leven immers in kuddes, een goede leider is essentieel voor het voortbestaan van de kudde.’ Het paard houdt je zodoende een loepzuivere, eerlijke spiegel voor. Omdat je ervaart wat voor effect jouw leiding heeft, kun je snel de juiste leidinggevende vaardigheden aanleren.

Een eerlijke spiegel

De vaardigheden die je ontwikkelt helpen je in je dagelijkse werkzaamheden. Je krijgt met minder moeite je teamleden mee en kan gemakkelijker draagkracht creëren voor gezamenlijke doelen. Maar mogelijk de belangrijkste vaardigheid: paardencoaching helpt je je eigen kracht te herkennen, en leert je deze inzetten wanneer dat nodig is. En zo is het paard een eerlijke, maar vriendelijke spiegel die je helpt je leiderschap naar een hoger plan te tillen.

Even voorstellen

Sinds tien jaar coacht Carina Braams mensen met behulp van haar paarden Angi en Dida, en heeft ze al heel wat mooie, indrukwekkende en ontroerende ervaringen mogen meemaken. ‘Het coachen kan zowel met als zonder paard, en is voor zowel individuen als teams. Hierbij daag ik mijn cliënten uit en confronteer ik hen totdat hun uitdagingen helder worden en hun doelen bereikt zijn.’