Het paard als spiegel

De meeste mensen die bij ons komen voor deze workshop hebben zelden of nooit een paard van dichtbij gezien, laat staan aangeraakt. De paarden waar wij mee werken zijn erg makkelijk en veilig in de omgang, maar erg sensitief . Het werken met deze dieren maakt een enorme indruk op de deelnemers. Het frappante is dat mensen die gaan werken met de paarden onmiddellijk laten zien wat hun valkuilen zijn, wat hun drijft, wat hun uitdagingen en overlevingsstrategieën zijn. Dit omdat je ze direct uit hun comfortzone haalt. Ze voelen zich niet zeker van de situatie en gaan heel primair reageren.

Daarbij vormt het op deze wijze werken met paarden voor vrijwel iedereen een geheel nieuwe ervaring, die grote indruk maakt. Paarden lenen zich hier fantastisch voor, vanwege hun enorm spiegelend vermogen. Zij hebben dit talent omdat het prooidieren zijn. Ze moeten om te overleven weten wat jouw lichaamstaal vertelt. Niet wat je probeert te laten zien, maar dat wat je echt voelt.

De paarden spiegelen de non verbale communicatie van degene die met hen werkt. Dit kan variëren van het drukker worden, tot volledig de persoon in zijn omgeving negeren. En dit natuurlijk in allerlei varianten.

Wat effectief is aan deze vorm is dat de deelnemer uit de situatie kan worden gehaald, uitleg krijgt over wat we zien en wat er gebeurt, waarna de deelnemer weer in dezelfde situatie terugkeert, maar een wezenlijk ander resultaat kan creëren. De deelnemer kan hierdoor aan den lijve ondervinden en voelen hoe kleine veranderingen enorme resultaten kunnen opleveren. Ook worden ze zich heel bewust dat vaak kleine dingen een heel groot verschil maken als je een boodschap geaccepteerd en opgevolgd wil krijgen.

Zo wordt deze workshop een tastbare en bijzondere ervaring van leiderschap, communicatie en samenwerking in de praktijk.