De hele dag maken we keuzes, bewust of onbewust. Volgens onderzoek maken we ongeveer 40.000 keuzes per dag! (uitgaande van 8 uur slaap). Mij lijkt het erg veel, dat komt neer op iedere 1,5 seconde een keus! Maar al zijn het een paar honderd keuzes, zijn het er nog heel veel.
De meeste keuzes die we maken zijn onbewust; opstaan, of nog niet, tanden wel of niet poetsen, wat eten, of niets etc.

Bewuste keuzes
Bij een bewuste keuze doe je een actief beroep op je hersens, je overweegt de voordelen en nadelen en op basis daarvan maak je een keuze. Het kost vaak wilskracht om een juiste of gezonde keuze te maken.
Omdat we zoveel keuzes moeten maken is het vaak heel druk in ons hoofd, en juist het maken van een keus zorgt voor een rustiger hoofd, met een rustiger hoofd kunnen we een betere keus maken…

Juiste keuze maken
Volgens mij bestaat er niet zoiets als een verkeerde keuze. Geen keuze is erger dan een minder goede keuze. Bedenk dat een keuze meestal niet voor eeuwig is, vaak kun je je besluit nog terugdraaien. Vertrouw op je gevoel, als je lang over iets twijfelt en je hebt het bekende lijstje met de voors en tegens al gemaakt, slaap er dan rustig een nachtje over. Je onderbewuste gaat verder met het zoeken naar de juiste keuze. Als je er de volgende dag met een frisse blik weer naar kijkt weet je vaak wat de juiste keuze voor jou is.

Waarom durven we geen keus te maken?
-Bang voor een foute keuze
-Zekerheid willen
-Niet genoeg vertrouwen dat je een goede keus kunt maken
-We willen perfect. Goed genoeg is niet goed genoeg meer.

Hoe maken paarden in de kudde een keus
IMG_6326

Natuurlijk worden paarden niet belemmerd door gedachtes die door hun hoofd schieten of hersenspinsel over wat hen overkomt bij de verkeerde keus. Paarden kiezen vanuit het instinct of omdat ze besluiten met de leider mee te gaan omdat deze te vertrouwen is. Wij hebben ook een instinct alleen overruled het hoofd vaak het instinct. Toch is mijn ervaring dat als de keuze met het instinct gemaakt is het nooit een verkeerde keus kan zijn.

Heb jij moeite met keuzes maken?
Met bovenstaande is het maken van een keus al makkelijker. Voor sommige mensen blijft het toch heel moeilijk om te kiezen en blijven twijfelen. De paarden en ik kunnen jouw daarin begeleiden, het gaat over vertrouwen hebben in jezelf en daadkracht. Als je er meer over wilt weten kun je je opgeven voor de workshop “Spiegelen met het paard”  vrijdag 28 juni 15.00 tot 17.00u in Heiloo
Het is een proeverij waarbij jeDe kosten zijn 50 euro.(excl BTW) Geef je op of vraag meer informatie per mail  

Zijn is zichzelf kiezen. Jean-Paul Sartre”

.