[sc:bold14]Verbinding maken met jezelf.[sc:end]
Loesjemoeilijkdoensamenkan
Als je verbinding wilt maken met mensen waarmee je werkt of leeft is het noodzakelijk om eerst verbinding te maken met jezelf. Niet met wie je denkt te zijn of wilt zijn maar met je echte ik. Dan kan je ook authentiek zijn. Als je niet authentiek bent zal je ook niet een echte verbinding aan kunnen gaan, paarden hebben dit onmiddellijk door en zullen dan ook niet willen volgen of meelopen. Logisch ook, iemand die een grote mond heeft maar een klein hartje is in de ogen van een paard geen krachtige leider die de kudde door gevaar kan leiden. Wat dat betreft zijn wij mensen veel volgzamer. Wij hebben door de jaren heen heel wat incompetente leiders gevolgd.

[sc:bold14]Verbinding maken met de mensen om je heen.[sc:end]

Het nieuwe leiderschap gaat over “mens gerichte sturen” en niet meer over “doel gericht sturen”. Langzamerhand worden wij ons hier steeds bewuster van. Ook wel “natuurlijk leiderschap” genoemd. De sleutel vaardigheid die hierbij hoort is verbinding maken met de mensen die je in beweging wilt krijgen. Hoe beter de verbinding hoe makkelijker de aansturing en hoe makkelijker mensen in beweging willen komen voor jou.

Paarden doen natuurlijk alleen maar aan natuurlijk leiderschap, de alfa merrie en leid hengst geven al 65 miljoen jaar op deze basis leiding. Maar de hele organisatie van de kudde rust op verbinding. De kudde is constant verbonden met elkaar. IMG_6121

[sc:bold14]Geef om anderen.[sc:end]

Natuurlijk is iedereen in de kudde net zo belangrijk als de alfa merrie. Dat weet ieder paard in de kudde. Zorg in de bedrijfsorganisatie dat iedereen dit ook van elkaar weet. Daarbij is het ook belangrijk als je leiding geeft dat je werkelijk om mensen geeft en geïnteresseerd bent.

[sc:bold14]Ben authentiek.[sc:end]

Hoe meer je jezelf bent hoe makkelijker het is om contact met anderen te maken. Mensen voelen net als paarden feilloos aan of het écht is of niet. Als je zelf verbinding maakt met jouw waarden en beweegredenen is het niet moeilijk om contact te maken en te behouden.

[sc:bold14]Creëer de juiste sfeer.[sc:end]

Een sfeer waarin iedereen mag schitteren op zijn eigen plek en iedereen mag groeien is een sfeer waarin makkelijk verbinding gemaakt kan worden. Dit doe je door onder andere veel tijd en aandacht te hebben voor persoonlijke ontwikkeling en groei van de medewerker, waardering te geven -dit hoeft niet alleen financieel- en aandacht te geven aan het team gevoel, gezamenlijke ervaringen.

[sc:bold14]Wees bewust van je eigen emotie.[sc:end]

Verbinding maken wordt vaak verstoord door emoties. Emoties zoals boosheid, teleurstelling maar ook verliefdheid zijn emoties die de relaties enorm kunnen verstoren. Dit wil niet zeggen dat emoties binnen natuurlijk leiderschap uitgeschakeld moeten worden. Uiteindelijk is dat wat ons menselijk maakt, maar ben jezelf er van bewust en laat je niet leiden door de emoties.

[sc:bold14]Als laatste[sc:end]

In dit artikel staan een aantal suggesties om beter of makkelijker verbinding te maken. Ik ben er van overtuigd dat “natuurlijk leiderschap” aan te leren is. Mocht je daar meer over willen weten of je team ontwikkelen met een natuurlijk leider pur sang, namelijk het paard, neem dan contact met  Carina op.

[sc:blue_quote text=”Je moet jezelf eerst tegen komen om het te kunnen zijn. Loesje”]

Dit artikel is ook te lezen op [sc:112werkforum]