Corparate met de paarden.

Een paar weken geleden had ik samen met een collega een team bij de paarden. De middag was “ingebed” in een andere training. De teamleden waren al behoorlijk uit hun comfort zone gehaald. Ze werken in een enorme rationele omgeving met hoge targets, taak en doelgericht. Zeg gerust een corparate omgeving.

Tijdens de training waren de deelnemers onderwezen over het belang van verbinding. Verbinding met jezelf, met de mensen om je heen en met je team. De middag bij de paarden mocht er geoefend worden.

Hoe krijg je verbinding?

De tweede deelnemer bij het paard was een man van een jaar of 35. Hij zei voordat hij de ring inging dat hij licht kritisch is. Hij liep de ring in en het paard ging door met waar ze mee bezig was. Hij probeerde contact te maken door te gaan rennen en springen, haar halster te pakken en mee te trekken, op zijn hurken te gaan zitten en in zijn handen te klappen. Het paard ging gewoon door met wat ze aan het doen was.

Na een tijdje vroeg ik hem hoe hij vond dat het ging. Hij was licht buiten adem en zichtbaar geïrriteerd, hij zei dat hij dacht dat het paard er vandaag geen zin in had.

Doen wat je zegt en zeggen wat je doet.

Nadat hij dat gezegd had liep het paard een rondje en ging rollen. Paarden kunnen om verschillende redenen rollen. Ze kunnen jeuk hebben en kunnen zich op deze manier krabben, het kan ook een ontlading zijn van stress, of juist als ze zich prettig voelen. Ik vroeg of hij stress had. Na deze vraag werd hij emotioneel….onmiddellijk sloot het paard bij hem aan.

Alle collega’s aan de rand van de ring dachten dat het paard hem ging troosten. Wat er gebeurde is dat deze jonge manager nu in contact kwam met zijn emotie (zijn hart, zijn gevoel) hoofd en hart op één lijn, dat is het moment dat je verbinding kan maken. Het moment dat het paard verbinding met jou kan maken!

Op het moment dat deze man bij zijn gevoel kwam was er als vanzelf verbinding. Ook hier is “less more”.

Persoonlijk leiderschap

Persoonlijk leiderschap is zoals we weten een niet weg te denken onderdeel bij het leidinggeven aan anderen. Hoe ga jij om met je leven? Heb jij de teugels in handen? Durf jij naar jezelf te kijken of overkomt het leven jou? Hoe goed ben jij verbonden met jezelf en je team? Beweegt jouw team als één, zoals een kudde dat doet, alsof er een onzichtbare lijn de paarden verbindt?

PS Als je wil ervaren wat het paard voor je kan betekenen op gebied van persoonlijk leiderschap, kom dan naar de workshop op 29 november in Heiloo (ten zuiden van Alkmaar) www.bramascoaching.nl/workshop-2/