IN HET NRC

Het paard geeft feedback.

Eén coachingsessie met een paard staat gelijk aan drie praatsessies zónder, zegt Carina Braams (51). Ze rijdt vanaf haar vierde, was coach in het bedrijfsleven en verloor haar scepsis over paardencoaching toen ze in 2009 een workshop cadeau kreeg. „Het dier beet naar me. Bíjna in mijn gezicht. Dat kwam aan. Het paard spiegelde mijn constante zelfkritiek.”

Braams coacht individuen en teams. Het paard geeft haar „fijngevoelige feedback”. De dieren spiegelen gedrag om vast te stellen „welke waarde jij bent voor de kudde”. De coach let op die signalen van het paard. „Bijvoorbeeld dat iemand emoties onderdrukt. Dan vraag ik door.”

Een mooi artikel in ForYouMagzine over coachen met paarden:
‘Een paar maanden terug begeleide ik een oude man. Tijdens de sessie vroeg ik hem om contact te maken met mijn paard Angi. Het viel me op dat Angi tijdens het toch wel luchtige voorgesprek een zware en vermoeide indruk maakte. De man loopt de ring in, naar Angi toe. Angi heft zijn hoofd een stukje, en begint aan de hand van de man te snuffelen. ‘Wat een droevige blik heb jij,’ zegt de man tegen Angi. Angi blijft stokstijf staan. Het kippenvel klimt via mijn rug omhoog. Lees verder