In deze korte reeks artikelen geef ik een aantal tips om je Natuurlijk leiderschap te vergroten. Deze manier van leiderschap hebben we afgekeken bij de paarden. Wat is er zo goed aan het leiderschap van paarden dat wij daar iets van kunnen leren?
Als er gevaar dreigt zie je de paarden als één geheel bewegen, vloeiend vertrekken ze en behalen hoge snelheid. Deze samenwerking, verbinding en harmonie is om jaloers op te worden. Hoe zou het zijn als jouw (mensen) team zo zou accelereren binnen jouw organisatie?

Richting.

Na het bestuderen van paarden en hun groepsverhoudingen hebben wij een aantal onderwerpen eruit gelicht die steeds weer van belang blijken te zijn bij het organiseren van een kudde. Het eerste onderwerp gaat over de richting die je op wilt met je team/kudde. https://bramascoaching.nl/tip-voor-natuurlijk-leiderschap/

Tempo.

In dit artikel het tweede onderwerp. In de kudde wordt het tempo bepaald door de leidmerrie. Als er geen gevaar dreigt past de merrie het tempo aan, wat comfortabel is voor alle leden van de kudde. In geval van gevaar ligt het tempo vele malen hoger. In de mensen kudde kunnen we het tempo aanpassen aan de bewezen groepsdynamieken. Bijvoorbeeld zoals Tuckman het beschreven heeft:

  1. Forming: oriënterende fase, er is nog geen groepsgevoel.
  2. Storming: machtsfase, posities worden duidelijk soms door stevige kritiek
  3. Norming: normeringsfase, individuen komen dichter tot elkaar
  4. Performing: prestatiefase, het teamgevoel is er, teamleden vullen elkaar aan.

Omdat jij als manager weet dat de stormingsfase veel tijd in beslag neemt kan je hier op anticiperen door rekening te houden in de planning.

Beweging creëren.

Als manager is het fijn als je weet hoe je het tempo kan verhogen maar ook hoe je het kan verlagen. Dit lukt niet alleen door het goede voorbeeld te geven. Dit is wat je vaak ziet dat de kar getrokken wordt door de teamleider, die werkt heel hard om het goede voorbeeld te geven.

Als je wilt leren wat voor manager jij bent kijk dan op www.bramascoaching.nl/leaders of als je meer wil leren over natuurlijk leiderschap https://bramascoaching.nl/natuurlijk-leiderschap-2/